Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje
Sanofi: Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje

Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje

Atopijski dermatitis je kronična bolest kože, a karakteristično je da se javlja u ciklusima. Izmjenjuju se mirnija faza (remisija) te faza kada se bolest aktivira i manifestira simptome. Poznato je kako kronične bolesti uzrokuju stres, no sam stres može i pogoršati kronične bolesti te biti okidač za novu aktivnu fazu bolesti.

Što je zapravo stres?

Stres je normalna reakcija na razini uma i tijela, koja se događa u situacijama kada osobni resursi nisu dovoljni za nošenje s okolinskim uvjetima. Primjerice, tijelo ima stresnu reakciju kada se uspinjemo na uspon za koji nemamo dovoljno kondicije, što se očituje znojenjem, lupanjem srca, mislima da smo možda zagrizli više nego što možemo progutati. Također, stresnu reakciju imamo i kada smo na poslu preplavljeni količinom radnih zadataka ili kada se posvađamo s nekim. 

Stresni okidači uzrokuju niz promjena u našem umu i tijelu, što može voditi pogoršanju simptoma kroničnih bolesti.

Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje

O povezanosti atopijskog dermatitisa i mentalnog zdravlja razgovarali smo sa psihologinjom dr.sc. Helenom Tomljenović iz KBS Sestre Milosrdnice. U svakodnevnom radu se susreće s bolesnicima koji imaju atopijski dermatitis. Ispričala nam je što najčešće muči bolesnike s atopijskim dermatitisom, ali i koje teškoće mentalnog zdravlja se mogu javiti kod ove skupine bolesnika. 

Poslušajte! 

BUDITE U TIJEKU

Prijavite se na naše
novosti!

Prenosimo novosti iz virtualnih ordinacija ravno u Vaš virtualni sandučić.
Error message
Newsletter

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić