Treba li nam detox?
Treba li nam detox?

Treba li nam detox?

Dolaskom proljeća, sa svih strana slušamo kako "moramo" napraviti detox organizma kako bismo ga pripremili za toplije dane. Moramo li doista?  

Iz takvih napisa, mogli bismo zaključiti da je detox nekakav čaroban postupak obnove i regeneracije tijela. No, činjenica je da se detox, odnosno detoksifikacija, u našem organizmu događa svaki dan. Ne radi se o ničem drugom, nego o rješavanju štetnih tvari (toksina) iz organizma. Uglavnom se radi o tvarima koje unesemo hranom ili pićem, neiskoristivih za dobivanje energije.  

U tom procesu sudjeluje niz organa našeg probavnog sustava:

  • Želudac
  • Dvanaesnik 
  • Gušterača
  • Crijeva
  • Jetra 
  • Bubrezi 

 

Naš dr. Nikola pojašnjava što se događa u tijelu tijekom detoksifikacije, procesa koji završava izlučivanjem stolice ili mokraće. 

Redovitoj detoksifikaciji našeg tijela možemo pomoći prilagodom životnih naivka.

 

Hidracija

Stolica se većinski sastoji od vode, tako da je kontinuiran unos tekućine od presudne važnosti za dobru izmjenu tvari. Kruta i suha hrana mogu uzrokovati zatvor, odnosno zaustaviti izlučivanje toksina iz organizma.  

 

Briga o bubrezima

Neredovito izlučivanje mokraće može povisiti koncentraciju amonijaka, što može remetiti rad više organskih sustava. Teškoće u radu bubrega prepoznat ćete bolnim mokrenjem ili bolovima u donjem dijelu leđa.   

 

Briga o jetri 

Jetra je vrlo važan organ u procesu izmjene tvari, no prekomjerna konzumacija masne hrane, alkohola ili neregulirana zdravstvena stanja poput dijabetesa, mogu narušiti fukciju jetre. Stoga, vodite računa o umjerenoj i raznovrsnoj konzumaciju hrane i pića.

 

Čini se kako naše tijelo ima sve potrebne resurse za detox!

Dodatno, za normalno funkcioniranje tijela, neophodno je dovoljno spavati, umjereno se kretati te reagirati na sve simptome na vrijeme. 

 

BUDITE U TIJEKU

Prijavite se na naše
novosti!

Prenosimo novosti iz virtualnih ordinacija ravno u Vaš virtualni sandučić.
Error message
Newsletter

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić