Pet na dan?

Pet na dan?

Pet na dan?

Koliko puta ste čuli kako biste u danu trebali imati pet obroka voća i povrća? A koliko dana u tjednu ispoštujete tu preporuku?

Prosječna osoba vjerojatno ima poteškoća u slijeđenju ove preporuke. Dapače, osobu koja ima jedan do dva voćna ili povrtna obroka u danu percipira se onom koja se zdravo hrani. 

Ipak, novije smjernice potvrđuju tezu o pet voćnih i/ili povrtnih obroka u danu u svrhu boljeg zdravstvenog stanja te smanjenja rizika smrtnosti. Preporuka je sljedeća: Bilo bi dobro imati dva serviranja voća i tri serviranja povrća u danu. 

Na što se odnosi serviranje?

Serviranje se odnosi na preporučenu količinu hrane pri jednom obroku. Za različite skupine hrane preporučuju se različita veličina serviranja. Kada se radi o voću i povrću, preporuka o serviranju je sljedeća: 

  • Jedno serviranje voća iznosi jednu voćku ili ¾ šalice voćnog soka ili ½ šalice konzerviranog voća ili ¼ šalice sušenog voća. 
  • Jedno serviranje povrća iznosi pola šalice sjeckanog svježeg ili kuhanog povrća ili jedna šalica lisnatog povrća. 

Da zaključimo, prema gore navedenoj preporuci, u danu bi trebalo konzumirati jednu voćku i ¾ šalice nezaslađenog voćnog soka, uz šalicu i pol kuhanog povrća kao prilog doručku, ručku i večeri. Kada se napiše ovako, ipak se ne čini neizvedivo, zar ne?

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2020. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!
FAQ

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić