Propuh: Ljetni neprijatelj #1
Savjeti dr. Nikole: Propuh

Propuh: Ljetni neprijatelj #1

"Propuh!!"

Svi smo odrastali s ovim usklikom upozorenja, uz one standardne o mokroj kosi, hodanju bez papuča te sjedenju na hladnom. Da se radi o kulturološki uvjetovanim strahovima, možete utvrditi u razgovoru s Europljanima koji bicikliraju mokre kose na vjetru ili nikad nisu posjedovali papuče. 

Ipak, ne možemo ova upozorenja odbaciti tek tako jer sve ovo doista može biti okidač za razvoj bolesti u trenutku kada se poklopi nekoliko drugih stvari (oslabljen imunološki odgovor, uzročnik infekcije, neki drugi unutarnji i okolinski čimbenici, ..). No, propuh i bose noge nisu uzročnici bolesti i većinu vremena neće se dogoditi baš ništa kobno za naše zdravlje. Tome u prilog govori činjenica da nam zdravstveni sustav i dalje, koliko-toliko, funkcionira bez tisuća žrtva ljetnog neprijatelja broj jedan: propuha!

 

Savjeti dr. Nikole

Naš dr. Nikola novi je video posvetio osvjetljavanju obraza ovog drevnog neprijatelja kućanstava u regiji. 

 

 

Ljetne prehlade

Kad govorimo o bolestima koje se smatraju posljedicom propuha ili sjedenja na betonu, uglavnom mislimo na prehlade ili upale mokraćnih puteva. No, bolesti respiratornog ili urogenitalnog sustava uzrokuju različiti virusi i bakterije. Dakle, ti uzročnici moraju biti prisutni u našem tijelu kako bi se razvila bolest u kombinaciji s neadekvatnim imunološkim odgovorom na te vanjske čimbenike. 

Iako viroze češće imamo u hladnijem dijelu godine, sve ove bolesti jednako liječimo i u ljetnim mjesecima - odmorom, većim količinama tekućine i lijekovima kojima se suzbijaju pojedini simptomi bolesti (temperatura, kašalj, curenje nosa). 

Klima uređaji 

Osim propuha, tijekom toplijeg dijela godine dosta vremena provodimo u prostorima koje hlade klima uređaji. Dapače, oni će češće potaknuti razvoj prehlade ili upale sinusa od običnog propuha. Više je razloga: 

  • Neredovito i površno čišćenje klimatizacijskih uređaja može olakšati širenje zaraze unutar zatvorenog prostora u kojem boravi ili kroz koji prolazi veći broj ljudi
  • Velike temperaturne razlike između hlađenog prostora i okolinske temperature, na što reagiraju sluznice gornjih dišnih puteva
  • Klimatizacijski uređaji isušuju sluznicu nosa što olakšava širenje virusa jednom kada uđu u nos

 

Zaključno, održavajte higijenu prostora i klimatizacijskih uređaja, kao i higijenu svojih dišnih puteva. Kao i zimi, i ljeti je važno održavati vlažnost prostora u kojima boravimo. 

I poruka za kraj - ne morate se bojati propuha! 

BUDITE U TIJEKU

Prijavite se na naše
novosti!

Prenosimo novosti iz virtualnih ordinacija ravno u Vaš virtualni sandučić.
Error message
Newsletter

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić