Svjetski dan bolesnika
Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače. Obilježavanje ovog dana započeo je u 1992. godini tadašnji Papa, Ivan Pavao II, radi svih bolesnih osoba i njihovih skrbnika.  

Ovogodišnje obilježavanje također je pod utjecajem pandemije virusom COVID-19. Ove izvanredne okolnosti niti dvije godine kasnije nisu postale "novo normalno", a pandemija je ostavila trag na tjelesnom i mentalnom zdravlju velikog broja svjetske populacije. 

 

Što ja mogu učiniti?

Pandemija nas je podsjetila na važnost osnovnih higijenskih navika. Najmanje što možemo učiniti je paziti na razmak, ponašati se odgovorno prema okolini ako smo bolesni, nositi zaštitnu masku u zatvorenim prostorima, pogotovo ako je prisutno više ljudi. 

Cijepljenje protiv virusa COVID-19, kao naprednija preventivna higijenska mjera i dalje se preporučuje svima koji cjepivo mogu primiti. Naš dr. Nikola objašnjava zašto je cjepivo izumljeno te kako ono djeluje. 

Dio svjetske populacije, zbog objektivnih zdravstvenih prepreka nisu u mogućnosti primiti cjepivo, zbog čega je još važnija procijepljenost zdrave populacije. Specijalist onkologije, dr.sc. Davor Kust govori o tome kada je pravo vrijeme za cijepljenje osoba u onkološkom tretmanu. 

Koronavirusna infekcija

Velik dio populacije već je barem jednom prebolio zarazu virusom COVID-19. Simptomi, ovisno o osobi i soju virusa, mogu varirati od vrlo blagih, do vrlo teških. Dio bolesnika se suočava i s takozvanim postCOVID sindromom, odnosno javljanjem određenih zdravstvenih teškoća 12 tjedana nakon preboljene infekcije COVID-19. 

 

Utjecaj pandemije na svakodnevicu 

Posljednje dvije godine fokus svijeta i zdravstvenih institucija usmjeren je na prevenciju i tretman infekcije uzrokovane virusom COVID-19. No, na svakom od nas je i dalje odgovornost brinuti o svom zdravlju te redovito odlaziti na preventivne preglede. Specijalistkinja ginekologije, dr.sc. Ivana Pentz, opisuje kako se pandemija odrazila na brigu o zdravlju među hrvatskim ženama. 

Uz preventivne zdravstvene preglede, važno je voditi računa o zdravoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Pandemijska pravila života, odnosno promijenjene navike poslovnog i privatnog života, ostavile su trag na mentalno zdravlje na većinu populacije. Donosimo kratak podsjetnik na našu panel raspravu o stručnjacima uključenima u očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja. 

Za kraj, podsjećamo na izreku "Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu". Brinite o svom zdravlju!

BUDITE U TIJEKU

Prijavite se na naše
novosti!

Prenosimo novosti iz virtualnih ordinacija ravno u Vaš virtualni sandučić.
Error message
Newsletter

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić