Reaction: Dr. Nikola komentira TikTok
Reaction: Dr. Nikola komentira TikTok

Reaction: Dr. Nikola komentira TikTok

Društvene mreže sjajan su izvor zabave i zanimljivih informacija. U nekoliko klikova možemo saznati sve što nam padne na pamet, provjeriti što rade naši prijatelji i pratitelji, zaviriti u privatne živote celebrity-a. 

Informiranje na društvenim mrežama

No, znate li da su brojna istraživanja dokazala kako su društvene mreže velik izvor pogrešnih informacija o zdravlju? Neke pogrešne informacije se dijele namjerno, a neke slučajno - jer se pogrešno protumače nalazi nekih istraživanja, u prenošenju se zaboravi neka ključna informacija koja mijenja smisao cijele poruke ili nešto što vrijedi za nešto, pogrešno se generalizira na nešto drugo. Pogrešne informacije o zdravlju češće su prisutne na društvenim mrežama s vrlo brzim protokom informacija - kao što su Twitter i TikTok!

Ovakvo pogrešno tumačenje i prenošenje informacija može se dogoditi i najpouzdanijim medijima, u kojima cijeli timovi provjeravaju vjerodostojnost informacija. No, znamo kako na društvenim mrežama mogu objavljivati baš svi. 

 

Dr. Nikola komentira TikTok zdravstvene savjete

Naš dr. Nikola za vas je odabrao i prokomentirao pet (loših) TikTok zdravstvenih savjeta. 

1. Čišćenje sinusa češnjakom

Možda je suvišno pisati, ali evo ipak: ne pokušavajte ovo kod kuće. Da, ako ste bolesni, svakako će se nos pročistiti nakon što iz nosnice izvadite češnjak, no to ima najmanje veze s češnjakom. Moramo napomenuti, ovaj klip nije za one osjetljivog želuca! 

 

2. Voda poboljšava vid

Nekoliko članaka smo posvetili važnosti pravilne hidracije za zdravlje organizma. No, profil s TikTok-a nam poručuje kako bi obična voda mogla pomoći i našim očima. Nažalost, vaš vid se neće poboljšati ako ujutro napunite usta vodom, a potom širom otvorite oči i pošpricate ih vodom. Ako vam na prvu nije jasno zašto, dr. Nikola ima objašnjenje. 

 

3. Hranom do oblina i centimetara

Zdrava prehrana svakako je važna za rast i razvoj. Ipak, ne postoje tajne namirnice zbog kojih ćete dobiti obline isključivo na mjestima na kojima to želite. Ako ste u adolescenciji, postoji još nada da ćete još narasti pokoji centimetar, no za sve starije imamo lošu vijest - koliko ste narasli, narasli ste. Niži dio našeg uredništva suosjeća s vama. 

 

4. Rašpanje zuba 

Za početak, stavljanje rašpice u usta je vrlo problematično iz niza higijenskih razloga. Nadalje, DYI oblikovanje zubiju nikako nije preporučljivo zbog oštećenja cakline. Ako je zubar na vašim zubima ikad koristio neku vrstu rašpice, to je bilo iz opravdanih razloga, nikako ne poticaj da to radite samostalno doma rabljenom rašpicom za nokte. 

 

5. Izbjeljivanje zuba hidroksid peroksidom

Izbjeljivanje zuba, jednako kao i oblikovanje, otvaranje, popravljanje ili bušenje zuba je nešto što bi bilo dobro prepustiti osobama koje su šest godina studirale stomatologiju. Bilo kakvi pripravci iz kućne radinosti (ili s eBay-a) vjerojatno će donijeti i neku štetu zdravlju zuba. 

 

BUDITE U TIJEKU

Prijavite se na naše
novosti!

Prenosimo novosti iz virtualnih ordinacija ravno u Vaš virtualni sandučić.
Error message
Newsletter

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić